Piecz razem z kotem - Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

 Lato raczy nas ostatnimi ciepłymi dniami. Koty chwytają ostatnie gorące promienie słońca, w których dojrzewają również owoce. Słodkie smaki końca lata to przede wszystkim brzoskwinie, morele, jabłka i gruszki. Nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała weekendu na wypieki. 
Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe powstało oczywiście pod bacznym okiem Dziubulka.


                           Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami



Składniki:

Do odmierzenia składników posłuży kubeczek po jogurcie naturalnym o pojemności 150 g.

• 2 kubeczki jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g
• 2 kubeczki cukru (Z tą ilością cukru ciasto jest bardzo słodkie, dlatego użyłam mniejszej ilości. )
• 3 jajka
• 1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
• 4 kubeczki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 300 g brzoskwiń pokrojonych na małe kawałki

Kruszonka:


• 1/3 kostki masła
• 1/2 szklanki mąki
• 1/3 szklanki cukru
• 1/3 opakowania cukru migdałowego Delecty

Masło rozpuścić, przestudzić, dosypać mąkę i cukier, wymieszać widelcem do powstania grudek.

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy około 28 cm posmarować masłem lub olejem, albo wyłożyć pergaminem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami. Dodać olej a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać składniki do powstania jednolitej masy. Wylać do formy, wyłożyć brzoskwinie, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45-60 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. Posypać cukrem pudrem.

                                                                        Smacznego


Pomalowana na niebiesko

21 komentarzy:

  1. wyglada smakowicie, a mozna uzyc brzoswin z puszki, czy nie beda za mokre :P ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować brzoskwiń z puszki. Myślę, że ciasto powinno się udać. :)

      Usuń
    2. Też można z innymi owocami świeżymi, z truskawkami w sezonie będzie na pewno pyszne, ale np. jabłka są dostępne przez cały rok.

      Usuń
  2. Robiłam jogurtowe wczoraj, też z brzoskwiniami :) Moje ulubione :)
    A brzoskwinie miałam z puszki.
    Dziubul jak fajnie z łapką siedzi - zimny łokieć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę jak się zsynchronizowałyśmy :)
      Dziubul od zawsze uskutecznia zimny łokieć :))

      Usuń
  3. Bardzo smaczny przepis ale mi tak od wszystkich ciast świata bardziej podoba się Dziubulek :)) fajne zdjęcie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szorujcie z tymi zdjęciami na konkurs do Kocich Spraw :)

      Usuń
    2. http://www.nezdeluxe.pl
      Coś dla Ciebie :D

      Usuń
    3. Ooo, dziękuję (k)
      A co do "Kocich spraw" to już tam byliśmy. Dziś napiszę kilka słów o tym :)

      Usuń
  4. Bez związku z tematem kulinarnym. Jak zobaczyłam, tak mi się z Dziubulem skojarzył. ;) http://ashkiteam.blogspot.com/2013/09/franio-psiaki-i-brzeczyda.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasto - szczególnie też kruszonkę x-) (h) do ciasta kawka (c)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle bardzo apetyczne :)
    Dziubulek się spisał na medal :)

    PS. A u nas kolejne pieczenie bez kota. Ta nasza dziewczyna nic a nic się nie interesuje kuchnią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, ja cały czas czekam na Twoje wypieki pod nadzorem Khaleesi.

      Usuń
    2. Nie wiem czy się doczekasz :D Bo Khaleesi niezmiennie bojkotuje moje kuchenne poczynania. Sama muszę wszystko robić ;) Był plan połączenia blogów, ale jednak zostaną dwa osobne.

      Usuń
    3. Może kiedy dorośnie, obudzi się w niej zamiłowanie do pieczenia i gotowania. :)

      Usuń
  7. Pożycz Dziubulka błagam, może coś wówczas upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyślij cielaki i chudego na szkolenie do Dziubula. Albo ja wyślę go do Was w delegację :))

      Usuń
  8. przesmacznie :O pozdrowienia dla kota!

    OdpowiedzUsuń