Piecz razem z kotem - Ciasto drożdżowe w barwach jesieni



   Łapiąc ostanie promienie słońca podczas jesiennego spaceru, nabrałam ochoty na coś słodkiego.
Ciasto drożdżowe. Któż z nas go nie lubi?   Z dodatkiem darów jesieni, czyli śliwek węgierek smakuje obłędnie.
To jedyne ciasto, które w naszym domu znika najszybciej. W zasadzie po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze ciepłe, nie ma już połowy. Najlepsze na świecie jest to robione przez mamę. Przepis ten sam, smak ten sam i wspomnienia te same. Pomocnik oczywiście również ten sam.  Z ciekawością obserwował drążenie pestek ze śliwek oraz zagniatanie ciasta.



Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

owoce
  • 1 kg śliwek węgierek
  • cynamon
ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 75 g margaryny lub masła
  • 4 żółtka
Zaczyn drożdżowy
  • 4 g drożdży
  • 175 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru
kruszonka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki
  • 15 g margaryny lub masła
 Wydrążyć pestki ze śliwek. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać rozpuszczoną margarynę i mąkę. W wysokim naczyniu  zrobić zaczyn z drożdży,  ciepłego (ale nie gorącego) mleka, cukru i mąki. Wstawić do ciepłej wody i poczekać aż urośnie. Gdy zwiększy swoją objętość, dodać do reszty połączonych wcześniej składników i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Wstawić do ciepłej wody, przykryć ściereczką i poczekać aż ciasto wyrośnie. W tym czasie zrobić kruszonkę z pokrojonej na kawałki margaryny, cukru i mąki.
Po wyrośnięciu ciasta przełożyć je do formy, ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200  stopni  przez około 40 minut.

Smacznego :)









Pomalowana na niebiesko

17 komentarzy:

  1. A załapał się uroczy pomocnik na troszeczkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety pomocnik nie wyraża chęci kosztowania naszego jedzenia. Aktualnie szaleje na punkcie nowej karmy :)

      Usuń
    2. A to moze i nawet dobrze ... nasze żarełko nie jest wskazane dla koteczków.
      I pomyslec ze jeszcze nie tak dawno bo w maju hitem był drozdzowy z rabarbarem ....
      Co roku sie tak dziwie ze czas leci jak zwariowany .... :-)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie. (o)
    Śliczne zdjęcia.
    http://neverstopdreamingandnevergiveup.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Tradycyjnie, wygląda przesmacznie. Nie dziwię się, że znika w moment :)
    Śliczny talerzyk :)

    Pomocnik też tradycyjnie, słodki jak ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :) Robiłam już z Twojego przepisu tartę ze śliwkami i serkiem ricotta i była pyszna ;) To zapewne też, bo drożdżowe ze śliwkami - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że tarta Ci smakowała. Mam nadzieję, że i drożdżowe będzie smakować :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Polcia mam nadzieję, że troszke lepiej. Nie dałam jej w ten weekend kurczaka, i wydaje mi się, że strupki powoli schodzą. Niestety, wydrapała sobie pod szyjką sierść :(

      Usuń
    2. chyba jednak kurczak, bo zaczęło jej schodzić wszystko :)

      Usuń
  6. Pychota! ciasta drożdżowe to moja wielka słabość :)
    Prawdziwy rockcat i całe poranki dzielnie ćwiczy śpiewy ;D

    OdpowiedzUsuń